nr 80
Numărul 3 (80) 2020

Revoluția industrială a pus bazele mașinilor unelte acum mai bine de 200 de ani, apoi mașinile unelte au condus industria la un alt nivel, pe noi culmi. În anul 1952 a fost creată prima mașină comandată numeric, de atunci ele se regăsesc în toate segmentele din industrie. Operarea lor de către un personal calificat, activ și orientat spre dezvoltarea continuă este cheia succesului pentru mulți producători din industrie.

 

Vă propun o scurtă analogie!

Citește mai departe
119033098_1466622576880279_12547527164772970_n
Numărul 4 (81) 2020

Pentru realizarea unui produs finit de bună calitate, el trebuie să corespundă unor standarde de calitate sau unor cerințe specifice ale clientului. Indiferent de situație, anumite toleranțe dimensionale ne sunt impuse. 

Citește mai departe
Coperta nr.5
Numărul 5 (82) 2020

Operația de filetare este cea mai răspândită operație de prelucrare mecanică, din acest motiv ne-am decis ca în acest număr să discutăm despre sistemele și tehnicile de filetare pentru mașinile unelte.

Înainte de a discuta despre tehnicile de filetare vă prezentăm anumite elemente constructive ale filetului, fig1.

Citește mai departe
Coperta nr.
Numărul 6 (83) 2020

Compoziția chimică este decisivă pentru diferitele proprietăți ale aliajelor feroase. Poate avea o influență decisivă asupra structurii, asupra proprietăților fizico-mecanice care influențează direct prelucrabilitatea unui material. Numeroase studii efectuate în diverse centre de cercetare și dezvoltare au demonstrat dificultatea stabilirii unei relații exacte între fiecare component al aliajului de fier și indicatorii de procesabilitate, deoarece fiecare adăugare la structura lor modifică diferitele caracteristici ale fontei și oțelului, nu numai prin efectul aliajului dar și prin influențarea vitezei cu care au loc transformările din structura feroaliajelor. 


Citește mai departe
coperta techno_84
Numărul 1 (84) 2021

Sulful este un solid galben, insolubil în apă, dar solubil în sulfură de carbon, benzen, toluen sau petrol; are o densitate mai mare decât apa, este un conductor slab de căldură și electricitate (adică este un izolator), este fragil (cu duritate scăzută) și apare în două forme cristaline diferite (rombic, monoclinic). Ambele forme cristaline sunt molecule S8 octoatomice în zigzag. Tranziția între forme are loc la 95,50 ° C.

Citește mai departe
85
Numărul 2 (85) 2021

Găurirea ca și proces mecanic de realizare a unei cavități cilindrice prin îndepărtarea de așchii datează de mai bine de 2,3 milioane de ani. Încă de pe atunci omul a înțeles că prin mișcarea de rotație a unei scule, denumită și viteză de așchiere Vc (m/min), ce este sprijinită pe un material și prin aplicarea unei forțe de apăsare, adică un  avans de lucru f (mm/rot), putem extrage bucăți din material sub formă de așchii. Singura condiție impusă este ca duritatea materialului așchiat să fie mai mică în comparație cu cea a sculei de așchiat.

Citește mai departe
Capture6
Numărul 3 (86) 2021

Influența compoziție chimice asupra regimului de așchiere este de cele mai multe ori evidentă, deși foarte multe persoane neglijează acest aspect, mai ales atunci când vine vorba de ateliere mici de producție unde gama de materiale de prelucrat este foarte mare.

Pentru a nu începe un articol mult prea banal, nu aducem în discuție diferențele dintre regimurile de așchiere folosite pentru prelucrarea a două materiale total diferite, ci despre două tipuri de rețete din aceeași clasă de material.

Citește mai departe
nr.4(87)
Numărul 4 (87) 2021

Adevăratul avantaj al tehnologiei de printare 3D nu constă în replicarea unui piese ce a fost gândită și concepută pentru a fi fabricată printr-un proces clasic de îndepărtare de material, avantajul constă în posibilitatea de a reproiecta structura piesei păstrându-i utilitatea. Consumul minim de material utilizat pentru obținerea oricărui obiect 3D, în comparație cu metoda de îndepărtare a materialului prin procese de așchiere, ne oferă avantajul folosirii materialelor mai scumpe, ce au proprietăți mecanice mai bune. Astfel, putem printa materiale precum oțelul inoxidabil martensitic (17-4 GP1,15-5 PH1,), oțel inoxidabil austenitic (316L), aluminiu (AlSi10Mg), super aliaje pe bază de nichel (Nickel Alloy - PH625, 718, K500), aliaje din titan (Ti64) sau aliaje pe bază de cobalt (CoCrMo).

Citește mai departe