Pentru realizarea unui produs finit de bună calitate, el trebuie să corespundă unor standarde de calitate sau unor cerințe specifice ale clientului. Indiferent de situație, anumite toleranțe dimensionale ne sunt impuse.

Executarea acestor  toleranțe dimensionale este influențată de mai mulți factori precum: toleranțele sistemelor de poziționare ale mașinii unelte, toleranțele sistemului de scule așchietoare și toleranțele sistemului de fixare a semifabricatului. Așa cum spune și titlul de mai sus, toleranțele despre care discutăm acum sunt cele ale sistemelor de scule.

Orice sistem de scule este compus dintr-un ansamblu de minim trei produse finite de serie, care și ele la rândul lor sunt executate sub un standard de calitate dimensional și calitativ. Drept urmare toleranța unui sistem de scule este suma tuturor toleranțelor dimensionale ale părților componente.

Abaterile radiale sunt generate de două componente ale sistemului de scule, metoda de fixare a sculei așchietoare în suport și tipul de prindere al suportului în axul principal de rotație al mașinii unelte.

Termenul „deplasare dinamică“ poate fi vizualizată prin rotația unui excentric.

Măsurarea rabaterii radiale este realizată în mod obișnuit cu ajutorul unui instrument, cum ar fi un indicator cu cadran ( ceas comparator)  iar citirile sunt exprimate ca Total Indicator Reading (T.I.R.) sau Full Indicator Movement (F.I.M.). Deplasarea dinamică în condiții efective de operare este adesea dificilă sau imposibil de măsurat și este de obicei mai mare decât măsurătorile rezultate în timp ce rotiți arborele lent în condiții normale.

Un indicator de cadran montat pe o bază magnetică este utilizat pentru a măsura abaterea arborelui atunci când arborele este rotit lent. Măsurarea abaterii este raportată în ceea ce privește mișcarea totală a acului indicator. Măsurătorile de abatere în condiții de funcționare efective pot fi nepracticabile și pot fi probabil mult mai mari decât măsurătorile luate în timpul rotirii arborelui lent, fără încărcări operaționale reale.